COMO AUGA
PARA CHOCOLATE
Laura Esquivel
ARGUMENTO:
Unha novela sorprendente, inesquecible, cuxo tema vira ao redor dun
amor imposible para cuxa consecución a protagonista percorrerá ás artes
culinarias. Encabezando cada
capítulo cunha receita, esta historia máxica converte a gastronomía nun código
de sensualidade cargado de penetrantes aromas, de cores cegadoras.
Tita é a
pequena, vive nun rancho coas súas irmás e as súas serventas, e a pesar de
saberse condenada a non poder gozar do amor por ter que facerse cargo da súa
nai, non renunciará a Pedro. El tamén a ama, pero casará coa súa irmá Rosaura
para poder seguir preto dela. Tita refúxiase na cociña. Os seus sabrosos pratos acaban tendo cualidades máxicas, capaces de transformar as emocións e o
comportamento de quenes os proban.
Tita aprendeu que os ingredientes non son o máis importante para cociñar un bo prato, senón todo o amor con que sexas capaz de facelo. Os seus pratos tiñan un poder especial: a súa tristeza, a súa alegría, o seu desexo ou a súa dor á hora de preparalos contaxiábanse irremediablemente a todo aquel que os probaba.
Sendo unha novela do Realismo Máxico, pártese de situacións reais como, aparte das recetas, a costume de que a filla menor quedase encargada de coidar á nai ou como o caso da cuadrilla de revolucionarios. Podes saber máis sobre esta histórica Revolución Mexicana pulsando aquí.
A AUTORA:
Laura Esquivel naceu en Cidade de México en 1950. Traballou como mestra, escribindo ao mesmo tempo contos e obras teatrais infantís, que representaba nun Taller de Teatro.
Coa publicación de Como auga para chocolate, en 1989, alcanzou o recoñecemento internacional e converteuse nunha das escritoras mexicanas máis importantes da súa xeración, sendo a primeira autora estranxeira en ser premiada co American Booksellers Book of the Year en 1994.
Coa publicación de Como auga para chocolate, en 1989, alcanzou o recoñecemento internacional e converteuse nunha das escritoras mexicanas máis importantes da súa xeración, sendo a primeira autora estranxeira en ser premiada co American Booksellers Book of the Year en 1994.
Nas súas novelas, emprega un "realismo máxico" para combinar o sobrenatural co mundano, especialmente na súa primeira novela Como auga para chocolate. Nela, proclama a importancia da cociña como a peza máis importante da casa, elevándoa a fonte de coñecemento e comprensión de gusto e desexo.
Publicou ademais outras novelas como Malinche, Tan veloz como o desexo, A lei do amor, Íntimas suculencias, O libro das emocións, e Estreliña mariñeira.
Como auga para chocolate foi levada ao cinema e galardoada con 10 premios Ariel da Academia Mexicana de Artes e Ciencias Cinematográficas. Tanto a película como o libro, traducido a máis de 30 idiomas, tiveron moito éxito en diversos países.
O REALISMO MÁXICO:
O realismo máxico é
un xénero artístico e literario propio da literatura latinoamericana de
mediados do século XX, que funde a realidade narrativa con elementos
fantásticos, mostrando o común e cotián como algo irreal ou estraño.
O realismo máxico floreceu na literatura latinoamericana cando as ditaduras que azoutaban Latinoamérica
fixeron da palabra a ferramenta máis poderosa.
O realismo máxico centra o
seu principal interese en incluír o irreal, o estraño, o sobrenatural ou o
supersticioso dentro dun discurso verosímil ou de natureza realista.
Gabriel García Márquez é, sen ningunha dúbida, o escritor máis coñecido
e máis directamente identificado con este xénero, talvez porque a súa novela
Cen anos de soidade, ademais de ser unha das cimas da literatura
latinoamericana, é un claro exemplo desta corrente literaria. Outros dignos
representantes do movemento son Miguel Anxo Asturias, Juan Rulfo (cuxa obra
Pedro Páramo moitos aclaman como a primeira en mostrar estas características), Pablo Neruda, Laura Esquivel e
mesmo Jorge Luís Borges, que nunca se considerou a si mesmo un escritor realista.
More PowerPoint presentations from Lettera
Comentarios